Good Intentions

Goda föresatser har stensatt både en och annan väg...

Vem behöver en värdegrundstimeout?

Poliser föser in demonstrant i piket

Poliser i full färd med en värdegrundsenlig gruppkram av antirasistisk motdemonstrant.
[Bilden tagen av användaren anna_t på flickr, och är licensierad som Creative Commons.]

Läste i tidningen att polisen har ett tecken för värdegrund. Tanken gjorde mej glad. Mitt inre spelade upp en scen där tre-fyra poliser av blandad etnicitet håller på med ett ingripande. En av poliserna (A) börjar fälla nedsättande kommentarer om en av personerna (B) de agerar gentemot. Stämningen blir mer konfrontativ pga kommentarerna. En kollega knackar A på axeln, och gör en gest. A reagerar först irriterat, men lugnar sej lite och går bort en bit, sätter sej på motorhuven till polisbilen och tänder en cigg. När A tydligt lämnar platsen lugnar även B ned sej lite, och gruppen poliser kan fullborda ingripandet utan att situationen blir våldsam.

Tanken gjorde mej lycklig, för det fick mej att känna att polisen kanske ändå kan få vara den där fredskåren som jag skulle önska att den vore.

När jag läste själva artikeln fick jag reda på att tecknet betydde ”nu skiter vi i värdegrunden en stund.” Det är svårt att sätta ord på hur missmodig jag kände mej. Men efter missmod kommer ilska!

Vad är det för värdegrund som poliserna behöver ta timeout från? Jag citerar från polisens hemsida:

Polisens värdegrund

Polisens uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi genomför vårt uppdrag professionellt och skapar förtroende genom att vara:

  • Engagerade - med ansvar och respekt. Vi tar ansvar för vår uppgift och värnar om allas lika värde.
  • Effektiva - för resultat och utveckling. Vi är fokuserade på resultat, samarbete och ständig utveckling.
  • Tillgängliga - för allmänheten och för varandra. Vi är hjälpsamma, flexibla och stödjande.

Å ena sidan kan jag tycka att det är en ganska flummig värdegrund, å andra sidan har jag svårt att se vad man skulle behöva ta timeout från. Samarbete? Flexibilitet? Allas lika värde?

Svenska dagbladet vet att berätta att det finns kritik mot att arbetet med den nya värdegrunden blev ett luftslott. Samtidigt hävdar en representant för Rikspolisstyrelsens strategienhet att värdegrunden genomsyrar hela polisens arbete. Själv måste jag säga att den som blir provocerad av att behöva stå upp för allas lika värde inte har i polisen att göra.

Är det kanske så att vi i en demokrati borde ställa upp värdegrunden för polisen först, och därefter rekrytera dem som kan och vill följa den?

 

Länkar:
Artikeln i svenskan: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polisen-har-tecken-for-vardegrundstimeout_8563844.svd
Polisens värdegrund: http://www.polisen.se/Om-polisen/Uppdrag-och-mal/Ny-vardegrund-utgar-fran-medarbetarna/