Good Intentions

Goda föresatser har stensatt både en och annan väg...

Trygghet och sexualitet - kan vi vända på ansvaret?

Bild av två små rosor

Det måste alltid vara människors ansvar att vårda oss om människorna i vår närhet. Det är när vi inte gör det som allt brister.
[Bild tagen av användaren mgrigby på flicker och licensierad under Create Commons (CC BY-NC-ND 2.0)]

Våldtäkten med en vinflaska i Umeå i höstas var hemsk och otäck, men tyvärr inte förvånande. Tingsrättens dom i fallet, som kom nu i veckan, känns dum, orättvis och som ett hån mot rättssamhället, men den är tyvärr inte heller förvånande. Varför blir det så här? Och hur måste vi ändra samhället och rättssystemet för att rätta till de inbyggda felen?

Tingsrättens yttrande har analyserats om och om igen i medier sedan det kom, och upphör aldrig att fascinera med sin dumhet. Rätten verkar tolka lagen som att ”bortom rimligt tvivel” betyder att man inte i sin vildaste fantasi ska kunna hitta skuggan av ett tvivel. Själv menar jag att rätten tolkar ”rimligt” väldigt konstigt, och dessutom kombinerar det med en hyggligt vild fantasi.

Det har diskuterats om ifall vi behöver ändra lagen, så att man ska kunna få fällande dom lättare. Ett av förslagen har varit att man inför samtyckeslagstiftning. Det mest övertygande argumentet mot det har varit de korsförhör mot den våldtagna som detta riskerar föra med sej. Ett korsförhör skulle kunna innehålla frågor i stil med: ”Berörde du den tilltalade på ett sätt som skulle kunna uppfattas som erotiskt när ni dansade? Och kan han ha tolkat det som en inbjudan till sex?” (Påpekande: I vårt samhälle verkar vissa män kunna tolka exakt vad som helst som en inbjudan till sex, så hur ska man kunna svara på en sådan fråga?) Själv undrar jag om inte det orimliga är hur vi väljer att se på just sexuellt våld, till skillnad från den typ av våld som män oftare är utsatta för. Är det i själva verket inte så att de typer av våld som kvinnor oftare är utsatta för mer sällan leder till fällande dom? Och ligger skillnaden i de lägena verkligen i frågan om teknisk bevisning?

Låt mej ge två exempel:
Föreställ er att en 16-årig pojke hade sex med en kvinna, med två andra personer i rummet. Tänk er vidare att pojken hade pressats ned i sängen av alla tre och fått en vinflaska (med lite trasig aluminiumfolie runt kanterna) uppkörd i analen – och att han gjorde aktivt motstånd genom att pressa ihop skinkorna så hårt han kunde (vilket förmodligen förvärrade de skador han fick av aluminiumfolien). Kan ni tänka er att rätten i det läget skulle säga att det var rimligt att tolka hans beteende som att han nog var lite blyg, men väldigt gärna ville bli penetrerad av en flaska?

Eller ta lite vanligt hederligt våld. Säg att en man befinner sej i ett rum med tre andra män, och de börjar slå på honom med basebollträn. Mannen skyddar sej genom att höja armarna för ansiktet och krypa ihop i fosterposition. Kan ni tänka er att rätten i det läget skulle säga att det var rimligt att tolka hans beteende som att han nog var lite blyg, men väldigt gärna ville bli slagen med basebollträn?

Det faktum att det verkar vara så mycket svårare att få någon dömd för sexuellt våld, jämfört med våld som oftare drabbar män, är ett tydligt tecken på att det är något sjukt på gång här. Vad finns det för anledning att ställa andra beviskrav på våldtäkt än på misshandel av en man? Är rätten orolig att kanske kvinnan njöt av att bli våldtagen?

Själv måste jag säga att jag är för att delvis vända på bevisbördan när det gäller våldtäkt. Om man kan leda i bevis att två personer har haft sex, och en av dem hävdar att hen har blivit våldtagen, så menar jag att det är rimligt att det är upp till den andra parten att bortom rimligt tvivel visa att det fanns ett samtycke. Det får gärna stå i lagen att de enda typerna av samtycke som gäller är ett verbalt eller skriftligt ”ja”.

Vad skulle vara problemet? Att män skulle kunna utsättas för utpressning? Kvinnor utsätts för utpressning idag. Vore det inte en skön omväxling om det blir upp till mannen att se till att bara knulla med människor han litar på? Ge din sexuella partner några skäl att tycka om dej, så ska du se att risken för att du ska bli anmäld för våldtäkt minskar.

Det är dags att lagstiftningsmässigt gå från ”nej betyder nej” till ”inget annat än ja betyder ja”.