Good Intentions

Goda föresatser har stensatt både en och annan väg...

Kulturfabriken - ett levande nav i Porslinskvarteren

Eldslukare blåser en lång eldplym

Vi behöver sätta lite fart på Kulturfabriken nu!
[Bilden är tagen av Luc Viatour / www.lucnix.be och är licensierad som Creative Commons BY-SA 3.0]

För ett och ett halvt år sedan köpte Värmdö ett antal fastigheter i hamnen av Landvik och Dahl. På fastigheterna låg flera byggnader, men det mest intressanta var att vi lyckades lägga vantarna på Gustavsbergs stolthet: Hushållsporslinsfabriken! Det rådde stor politisk enighet om köpet, och att priset vi betalade för det var rimligt. Nu är det dags för nästa steg.

Det finns egentligen bara två alternativ för fabriken – sälj den eller lägg kommunal verksamhet i den. Och om vi skulle lägga kommunal verksamhet i fabriken, så finns det inte så många alternativ heller. Vi har i många år varit plågsamt medvetna om att vi behöver ett nytt bibliotek. Runda huset är ett vackert och mycket speciellt hus, men med sin akustik och med sina ovänliga utformning i förhållande till funktionsnedsatta, så har det länge varit tydligt att det inte är en bra biblioteksbyggnad.

Även för andra kulturverksamheter i kommunal regi, eller som åtminstone har kommunal finansiering, så finns det ett stort behov av lokaler. Så att tänka sej att förlägga dem i Hushållsporslinsfabriken känns väldigt logiskt. Vi skulle då få en naturlig samlingspunkt nere vid hamnen, som tjänar till att stärka den som en levande stadsdel, ungefär samtidigt som nya invånare börjar flytta in i de första nya husen i stadsdelen strax intill.

Så eftersom vi i politiken var så eniga om att köpta fabriken för snart två år sen, så borde det väl inte vara några problem? Vi äger fastigheten, och vi råder över verksamheterna, så det är väl bara att köra?

Tyvärr inte. Det finns två bromsklossar i sammanhanget, och det är de två största partierna. Båda verkar tycka att det vore för dyrt att göra i ordning lokalen för att kunna flytta in kommunens kulturverksamheter. Så istället gör vi ingenting med fabriken.

Det här med att göra ingenting med en lokal som en betalat dyrt för är inte alls billigt. Eftersom vi redan har köpt den så kostar den pengar varje år (bl a i form av avskrivningar). Det är lite som när Feministiskt Initiativ skapade uppmärksamhet i Almedalen för några år sedan genom att elda upp pengar. Det är bara det att det är kommunens pengar som vi förstör - och det är mycket mer pengar.

Jag skulle vilja se att vi slutar elda upp pengar, och tar tag i frågan om att göra i ordning Hushållsporslinsfabriken till ett ordentligt kulturhus med verksamhet för gamla och unga. Det är dags att sätta ned foten nu!