Good Intentions

Goda föresatser har stensatt både en och annan väg...

Inte nyårslöften

Fyrverkeri från World Firework Championship

Varje raket är som ett brutet nyårslöfte, vars skärvor regnar ned som små stjärnor över landet.

[Bilden är tagen av användaren Fieldington på Wikipedia, och är licensierad som Creative Commons.]

Få årstider ser starten för så många goda föresatser som Nyår. För att inte se mina egna grusas i onödan, brukar jag avstå från nyårslöften. Är det en för lätt utväg? Egentligen inte - de viktigaste löftena i livet har jag ju gett vid helt andra tidpunkter: löften att finnas till för mina nära och kära, löften om att göra mitt bästa tillsammans med arbetsgivare och/eller partners, löftet att göra mitt bästa för att representera folket i egenskap av folkvald och sist (och kanske minst) löftet att sluta med godis. Löften som jag håller är tydligen inte sådana som är avgivna i stundens hetta på Nyår – även om jag i ärlighetens namn inte har särskilt många brutna nyårslöften bakom mej heller. [1]

Men det finns ändå saker som jag skulle kunna tänka mej att lova, om jag vore en sådan som avgav nyårslöften. Det skulle vara små löften till mej själv och till den som eventuellt är intresserad, och de skulle handla om att jobba mer kontinuerligt med mina kreativa projekt. Haken är väl att jag skulle riskera att inteckna tid jag inte har, men jag tänkte försöka mej på en variant ändå:

1) Bloggen – om jag inte har något annat speciellt att skriva om, så skriver jag om det som hänt i Värmdöpolitiken den senaste veckan. Det skulle kunna vara rimligt att vänta sej en uppdatering runt fredag kväll eller lördag morgon.

2) Den stora romanen – eh ja. Ju mindre jag säger om den, desto mindre har jag sagt. Men om jag meddelar mej om hur många ord jag skrivit då och då?

3) Musiken – är det lite knepigare med. Där vore det kanske rimligare att bara försöka spela in och lägga upp mina låtidéer. Så det låter som att första steget är att göra ett konto på Soundcloud. Det vore ju kul att få ihop en fem-sex låtar som jag är nöjd med under året.

4) Programmeringen – jag har mer än ett projekt på gång. Det som jag har ihop med Håkan och Göran måste komma i hamn under våren, men det vore kul att få i land ett av spelen också. Jag tror att haken är att stanna vid ett tillräckligt litet feature set. Om jag får till ett av spelen under året så skulle jag känna mej glad!

5) Den andra bloggen (hazardous.se) – har ju absolut allra minst prioritet. Tanken var att använda den för att lägga upp personliga uppdateringar (innan Facebook), men också för att lägga upp tekniska fiffigheter och problem (med lösningar). Haken är att när jag har löst ett problem, så är jag sällan upplagd för att skriva en blogg om det. Men jag tror jag ska försöka uppdatera någon gång per månad i alla fall.

Det där var ju misstänkt likt nyårslöften ändå! Jag lovar absolut inte att göra det här, men det är sånt jag tycker är roligt att göra när jag har tid. Hade jag avgett ett nyårslöfte, så hade det varit något i stil med att börja träna regelbundet (utöver att springa till bussen).

[1] Det enda nyårslöftet som jag kan minnas att jag avgett, och som jag dessutom bröt, var att jag skulle springa Lidingöloppet iförd egensydda kläder. Det löftet avgavs årsskiftet 1994/5, och har ännu inte infriats.