Good Intentions

Goda föresatser har stensatt både en och annan väg...

Idag demonstrerar vi för samtycke!

Bild från demonstrationen för samtyckeslagstiftning 18/1 -14.

Det är många som har fått nog av en rättsosäker lagstiftning, och en ännu värre rättspraxis!

Det finns två tendenser som är väldigt störande när det gäller sexualbrottslagstiftningen: Den första är att en stor andel av brotten aldrig klaras upp. Den andra är att ett blåmärke bedöms helt olika beroende på om det sitter i könsregionen eller inte. Naturligtvis hänger det ihop!

När ett våldtäktsfall kommer upp i domstol, så anser rätten att det är rimligt att fråga om en kvinna kanske ville bli penetrerad med en vinflaska. Och om det är rimligt att anta att en eller flera dumma män kan ha trott det, så ska de frias (i tingsrätten iaf). Det här är en rättsprincip som jag har svårt att se att man tillämpar på överfall eller rån. Samma sak när någon skriker nej till hon blir hes, kan karln ha varit dum nog att tro att det betydde ja? Då ska han tydligen frias.

Men det är naturligtvis mycket värre en så. När vi talar om dumhet så undrar jag hur dum man måste bevisa att man är för att inte fällas om man penetrerat en vit medelålders man? Hur mycket behöver han säga nej för att rätten ska känna sej övertygad? Det faktum att det inte finns nog många rättsfall för att man ska kunna göra en jämförande analys talar sitt tydliga språk!

När det gäller andel ouppklarade brott så är det ju helt vidrigt! Att andelen uppklarade fall är så låg vittnar ju både om att förundersökningarna får för lite resurser, och att åklagarna bedriver något slags missriktad självcensur. Det är ju inte så konstigt, åklagaren om någon borde ju vara insatt i vad som krävs för att få till en fällande dom, och om det är utsiktslöst så antar jag att hen måste lägga ned åtalet. Men när man dessutom inser att en stor andel av övergreppen inte anmäls alls, eftersom de som utsätts dessutom är uppgivna inför situationen, ja då blir det hela inget mindre än en rättsskandal!

Och det är just därför, för att allt annat än en samtyckeslagstiftning är en rättsskandal, som vi demonstrerar idag.